Równanie prostej przecinającej krzywą.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
armand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 lis 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielonki
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie prostej przecinającej krzywą.

Post autor: armand »

Dany jest punkt \(\displaystyle{ A(1,1)}\) oraz krzywa\(\displaystyle{ k=4x^{2} \ + 9y^{2} - 36=0}\)

Potrzebuję znaleźć równanie prostej, do której należy punkt A, a która przecina krzywą k w punktach symetrycznych względem punktu A.
póki co wyznaczyłem jedynie, że prosta będzie postaci :
\(\displaystyle{ y=ax +1-a}\)

Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Równanie prostej przecinającej krzywą.

Post autor: epicka_nemesis »

Idąc Twoim tropem powinienieś teraz wstawić punkt A, który do tej prostej należy i wyznaczyć a
ODPOWIEDZ