zapisanie płaszczyzny w postaci parametrycznej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
thepunisher92pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

zapisanie płaszczyzny w postaci parametrycznej

Post autor: thepunisher92pl »

mam zapisać podaną płaszczyznę w postaci parametrycznej

\(\displaystyle{ \pi : x+2y-z-3=0}\)

gdyby był jakiś punkt to byłoby łatwiej bo tak to mogę odczytać tylko wektor kierunkowy tylko co dalej?

\(\displaystyle{ v=[1,2,-1]}\)



można wybrać dowolny punkt ?

np

\(\displaystyle{ P=[1,2,2]}\) ??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zapisanie płaszczyzny w postaci parametrycznej

Post autor: »

thepunisher92pl pisze:mogę odczytać tylko wektor kierunkowy tylko co dalej?
\(\displaystyle{ v=[1,2,-1]}\)
To jest wektor normalny, a nie kierunkowy.

A zadanie najprościej zrobić przyjmując na przykład \(\displaystyle{ x=t,y=s}\), wyliczyć stąd \(\displaystyle{ z}\) i sprawdzić jak w zależności od \(\displaystyle{ t,s}\) zapisuje się punkt \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) tej płaszczyzny.

Q.
xxxo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2011, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

zapisanie płaszczyzny w postaci parametrycznej

Post autor: xxxo »

mogę prosić o dokładniejsze wytłumaczenie? próbuję zrobić to samo zadanie
ODPOWIEDZ