wyznaczanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
niepewny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

wyznaczanie prostej

Post autor: niepewny »

mając trójkąt o wierzchołkach :
A = (-4,1)
B = (0,5)
C = (2,-2)
wyznaczyć równanie prostej wychodzącej z wierzchołka C.

i czy równanie tej prostej może mieć taką postać:

y = -x
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wyznaczanie prostej

Post autor: alfgordon »

prosta prostopadła do \(\displaystyle{ AB}\) ?
jeśli tak to dobrze napisałeś \(\displaystyle{ y=-x}\)
niepewny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

wyznaczanie prostej

Post autor: niepewny »

tak prosta prostopadła do AB
ODPOWIEDZ