równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
niepewny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

równanie okręgu

Post autor: niepewny »

Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie \(\displaystyle{ A= (-1,3)}\) oraz \(\displaystyle{ B= (1,-1)}\).
czy to równanie będzie miało taką postać:
\(\displaystyle{ x^{2} + (x+1)^{2} = 2^{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2011, o 12:00 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

równanie okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x^2+(y-1)^2=5}\)
ODPOWIEDZ