Punkty A = (7,1) i C = (1,3) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. Prosta l o równaniu y=x jest osią symetrii trapezu.
a) Oblicz pole trapezu.
b) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
Z podpunktu a) wyliczyłam, że F= (4,4), E=(2,2) i pole równe 16.
Mam natomiast problem z podpunktem b). Wiem, że muszę obliczyć R i S=(a,b), ale za bardzo nie potrafię tego ruszyć.
Proszę o pomoc.
Równanie okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równanie okręgu.
Wystarczy, że znajdziesz współrzędne jednego z pozostałych wierzchołków trapezu (korzystając np. ze współrzędnych punktów \(\displaystyle{ E}\) lub \(\displaystyle{ F}\) i wzoru na współrzędne środka odcinka).
Następnie mając dane trzy punkty, przez które będzie przechodził okrąg, można wyznaczyć jego równanie, rozwiązując odpowiedni układ równań (dość żmudne obliczenia).
Następnie mając dane trzy punkty, przez które będzie przechodził okrąg, można wyznaczyć jego równanie, rozwiązując odpowiedni układ równań (dość żmudne obliczenia).