Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
-
Agatson
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-w
Post
autor: Agatson »
Narysuj okrąg o równaniu
\(\displaystyle{ \left( x+4\right) ^{2} + \left( y-2\right) ^{2} =4}\)
s=(a,b)
r=?
-
kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ »
W czym problem? Z tego równania odczytaj współrzędne środka i promień, a potem narysuj okrąg.
-
Agatson
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-w
Post
autor: Agatson »
Czyli s=(4,-2)?
A jak odczytać r?
-
kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ »
Nie, złe znaki, równanie okręgu to:
\(\displaystyle{ (x-a) ^{2}+(y-b) ^{2}=r ^{2}}\)
Odczytaj jeszcze raz.
-
Agatson
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-w
Post
autor: Agatson »
s=(-4,2)
r=2
Dzięki wielkie za pomoc:)