Układy biegunowe i kartezjańskie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kasi1809
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 mar 2010, o 15:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

Układy biegunowe i kartezjańskie

Post autor: kasi1809 »

zad1. Podać w układzie biegunowym postać uwikłaną równania elipsy o półosiach \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), prostej \(\displaystyle{ y=x}\) i paraboli \(\displaystyle{ y=ax ^{2}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a>0.}\) Pokazać, że dla \(\displaystyle{ a=b}\) równanie elipsy przechodzi w równanie okręgu.

zad2.
Kardioida jest krzywą opisaną w układzie biegunowym równaniem \(\displaystyle{ r=a(1+\cos \alpha )}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest parametrem dodatnim. Podać postać tego równania we współrzędnych kartezjańskich. Znaleźć punkty przecięcia krzywej z osiami kartezjańskiego układu współrzędnych. Naszkicować krzywą.

dzięki za pomoc z góry.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 19:12 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Układy biegunowe i kartezjańskie

Post autor: Chromosom »

1. skorzystaj z zależności pomiędzy układem kartezjańskim oraz biegunowym
2. jak wyżej.
Zdaję sobie sprawę że dla studenta pierwszego roku może to być wymagające zadanie. Gdyby pojawiły się problemy, proszę zadać pytanie.
ODPOWIEDZ