Równanie hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Antosiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Antosiek »

Mam taki oto wzór \(\displaystyle{ \frac{ (y+2)^{2} }{25}- \frac{ (x-2)^{2} }{9}=1}\) i zastanawiam się jak to narysować. Mam taki pomysł: narysuję hiperbole \(\displaystyle{ \frac{ (x+2)^{2} }{25}- \frac{ (y-2)^{2} }{9}=1}\) a potem odbiję ją względem prostej y=x i tak otrzymam żądany wykres. Czy ten sposób jest dobry? może jest jakiś inny?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Freddy Eliot »

A nie jest to równanie elipsy?
Antosiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Antosiek »

W poleceniu do zadania jest narysować hiperbolę więc raczej to nie jest elipsa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie hiperboli

Post autor: piasek101 »

Elipsa ma (+).
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Freddy Eliot »

A tak, mój błąd. Myślę, że Twój sposób jest dobry. Dla sprawdzenia możesz sobie podstawić jakieś współrzęde, jeśli pokrywają się z wykresem to jest ok.
Antosiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2011, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Antosiek »

No to dobra, dzięki, jak narysuję i sprawdzę czy się zgadza to dam znać ale jak ktoś ma inny sposób to niech napiszę, będę wdzięczny...

Sprawdziłem i zgadza się, przynajmniej dla wierzchołków...
ODPOWIEDZ