Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Witam,
mam problem z udowodnieniem kilku twierdzeń:
1. Udowodnij w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{n}}\), ze jeśli \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest jednoczesnie ortogonalny do wektorów: \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\) to jest on ortogonalny do dowolnej kombinacji liniowej tych wektorów.
2. Udowodnij w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{n}}\) że \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest ortogonalny do wektora: \(\displaystyle{ \vec{b} - proj_{\vec{a}}(\vec{b})}\)
3. Udowodnij: \(\displaystyle{ \vec{a} \times (\vec{b} \times \vec{c}) = (\vec{a} \circ \vec{c}) \vec{b} - (\vec{a} \circ \vec{b}) \vec{c}}\)
Z góry dzięki za wskazówki i pomoc.
mam problem z udowodnieniem kilku twierdzeń:
1. Udowodnij w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{n}}\), ze jeśli \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest jednoczesnie ortogonalny do wektorów: \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\) to jest on ortogonalny do dowolnej kombinacji liniowej tych wektorów.
2. Udowodnij w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{n}}\) że \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest ortogonalny do wektora: \(\displaystyle{ \vec{b} - proj_{\vec{a}}(\vec{b})}\)
3. Udowodnij: \(\displaystyle{ \vec{a} \times (\vec{b} \times \vec{c}) = (\vec{a} \circ \vec{c}) \vec{b} - (\vec{a} \circ \vec{b}) \vec{c}}\)
Z góry dzięki za wskazówki i pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 17:00 przez wdr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Gdybym nie próbował, to bym tu nie pisał, proste. Skoro to tak trywialne, to możesz podzielić się swoją wiedzą i wskazać z której definicji to tak od razu leci, byłbym wdzięczny.miki999 pisze:Przecież to od razu leci z definicji. Spróbowałeś chociaż cokolwiek zrobić?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
No to lecimy:
1) skorzystaj z definicji ortogonalności (warunku na ortogonalność w przestrzeni wyposażonej w iloczyn skalarny- gdyby coś budziło wątpliwości).
1) skorzystaj z definicji ortogonalności (warunku na ortogonalność w przestrzeni wyposażonej w iloczyn skalarny- gdyby coś budziło wątpliwości).
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Ok, mam :] Iloczyny skalarne \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{c}}\) można zapisać jako sumę \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} a_n*b_n}\) oraz \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} a_n*c_n}\), i oba są równe zero. Dowolną kombinację liniową \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\) opisuję jako:miki999 pisze:No to lecimy:
1) skorzystaj z definicji ortogonalności (warunku na ortogonalność w przestrzeni wyposażonej w iloczyn skalarny- gdyby coś budziło wątpliwości).
\(\displaystyle{ [xb_1 + yc_1 , xb_2 +yc_2 , ... , xb_n + yc_n]}\)
a jej iloczyn skalarny z wektorem \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest równy:
\(\displaystyle{ a_1(xb_1 + yc_1) + a_2(xb_2 + yc_2) + ... + a_n(xb_n + yc_n) =
x(a_1*b_1 + a_2*b_2 +...+ a_n*b_n) + y(a_1*c_1 + a_2*c_2 +...+ a_n*c_n) = x(\sum_{k=1}^{n} a_n*b_n) + y(\sum_{k=1}^{n} a_n*c_n) = x*0 + y+0 = 0}\)
Czyli jest ortogonalny. Czy to jest poprawne?
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Nie jestem pewny swojego sposobu rozwiązywania, ale doszedłem do czegoś takiego:miki999 pisze:Wygląda ok.
Leć kolejne.
\(\displaystyle{ \vec{b} -proj_{\vec{a}} \vec{b} = \vec{b} - \vec{a} * \frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{\vec{a} \circ \vec{a}}}\)
A więc iloczyn skalarny tego z wektorem \(\displaystyle{ \vec{a}}\) zgodnie z zasadą rozdzielności:
\(\displaystyle{ \vec{a} \circ (\vec{b} - \vec{a} * \frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{\vec{a} \circ \vec{a}}) = \vec{a} \circ \vec{b} - \vec{a}
\circ (\vec{a} * \frac{\vec{a} \circ \vec{b}}{\vec{a} \circ \vec{a}}) = \vec{a} \circ \vec{b} - \vec{a} \circ \vec{b} (\frac{\vec{a} \circ \vec{a}}{\vec{a} \circ \vec{a}}) = \vec{a} \circ \vec{b} - \vec{a} \circ \vec{b} = 0}\)
A więc jest ortogonalny.
Jeśli chodzi o zadanie trzecie to edytowałem treść (źle przepisałem) zamiast \(\displaystyle{ \vec{a} \times (\vec{b} \times \vec{c})}\)
było tam \(\displaystyle{ \vec{a} \circ (\vec{b} \times \vec{c})}\), mimo to nadal nie wiem z której strony się za to wziąć. Zapisując
prawą stronę jako wektory składające się z sum \(\displaystyle{ b_n(\vec{a} \circ \vec{c})}\) i \(\displaystyle{ c_n(\vec{a} \circ \vec{b})}\) nie dochodzę do
żadnego sensownego wyniku. Od czego zacząć żeby coś z tym zrobić?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
A to już jest w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)? W takim razie na chama można.żadnego sensownego wyniku. Od czego zacząć żeby coś z tym zrobić?
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Nie mam podane w treści zadania, więc nie wiem, można tak przyjąć?miki999 pisze:A to już jest w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)? W takim razie na chama można.żadnego sensownego wyniku. Od czego zacząć żeby coś z tym zrobić?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ortogonalność wektorów, iloczyn skalarny - udowadnianie tw.
Myślę, że tak. Chyba że istnieje iloczyn wektorowy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^n}\), ale ja o takim nie słyszałem (teraz na wikipedii widzę, że jest, ale raczej nie chodzi o to).