równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jucha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

równanie okręgu

Post autor: jucha92 »

Znaleźć równanie okręgu o promieniu 10, który przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(3,14)}\) i przecina oś OX w punktach odległych od siebie o 16.

Łatwo mogę obliczyć pole tego trójkąta, mam daną wysokość i długość podstawy. Chciałam to porównać do wzoru \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}=P}\), ale wychodzą mi strasznie kosmiczne równania, bo oznaczenie punktów jakie przyjęłam to \(\displaystyle{ B=(x-16,0), C=(x,0)}\).

Czy można to zrobić jakoś sprytniej?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

równanie okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} (3 - a)^2 + (14 - b)^2 = 100 \\ (x - 16 - a)^2 + (0 - b)^2 = 100\\ (x - a)^2 + (0 - b)^2 = 100\end{cases}}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie okręgu

Post autor: lukasz1804 »

Chyba faktycznie warto podejść inaczej, chociaż Twój tok myślenia jest całkiem fajny

Łatwo znaleźć odległość środka okręgu od osi OX, czyli wartość bezwzględną rzędnej środka. Tą odległością jest długość wysokości w trójkącie równoramiennym poprowadzonej do podstawy o promieniach okręgu jako ramionach i podstawie długości \(\displaystyle{ 16}\) leżącej na osi \(\displaystyle{ OX}\).

Odciętą środka okręgu znajdziesz teraz na podstawie rzędnej i współrzędnych punktu \(\displaystyle{ A}\) oraz długości promienia, wstawiając bezpośrednio do równania okręgu (dwa rozwiązania).
ODPOWIEDZ