Korzystając z prostokątnego układu współrzędnych wykaż, że:
\(\displaystyle{ i \times i = j \times j = k \times k = 0}\)
oraz
\(\displaystyle{ i \times j = k ,\ k \times i = j ,\ j \times k = i}\)
Wykaż korzystając z układu współrzędnych kartezjańskich, że
\(\displaystyle{ i \circ i = j\circ j = k \circ k = 1}\)
oraz
\(\displaystyle{ i \circ j = j \circ k = k \circ i = 0}\)
wiem, ze tak jest, ale proze mi to wytlumaczyc, jesli mozna, a nie pisac od razu, ze tak jest i tyle
wykaz wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 5 razy
wykaz wektorów
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 20:47 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
wykaz wektorów
a)Jedna z definicji iloczynu wektorowego dwóch wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = |\wec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \sin(\vec{a},\vec{b}).}\)
b) Jedna z definicji iloczynu skalarnego dwóch wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b} = |\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \cos(\vec{a},\vec{b}).}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = |\wec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \sin(\vec{a},\vec{b}).}\)
b) Jedna z definicji iloczynu skalarnego dwóch wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b} = |\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \cos(\vec{a},\vec{b}).}\)
wykaz wektorów
Ten wzór powinien wyglądać tak:janusz47 pisze: a)Jedna z definicji iloczynu wektorowego dwóch wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = |\wec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \sin(\vec{a},\vec{b})}\)
\(\displaystyle{ \left| \vec{a}\times \vec{b}\right| = |\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot \sin \sphericalangle (\vec{a},\vec{b})}\)
bo
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \left|\begin{array}{ccc} \vec{ i} & \vec{j} & \vec{k} \\ a _{x} & a _{y} & a _{z}\\ b _{x} & b _{y} & b _{z} \end{array}\right| = wektor, \ a \ nie \ liczba \ (skalar)}\)
******************************************************************************************
Wykorzystaj zależności:
\(\displaystyle{ \vec{i} = \left[ 1,0,0\right] \ \ \ \vec{j} = \left[ 0,1,0\right] \ \ \ \vec{k} = \left[ 0,0,1\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \left|\begin{array}{ccc} \vec{ i} & \vec{j} & \vec{k} \\ a _{x} & a _{y} & a _{z}\\ b _{x} & b _{y} & b _{z} \end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b} = a _{x} \cdot b _{x} + a _{y} \cdot b _{y} + a _{z} \cdot b _{z}}\)
Być może trzeba np. dla przypadków typu
\(\displaystyle{ \vec{i} \times \vec{i} = 0}\)
napisać, że jest to mnożenie wektorowe wektorów równoległych,
zaś dla przypadków np.
\(\displaystyle{ \vec{i} \times \vec{k} = \ - \ \vec{j}}\)
napisać, że jest to mnożenie wersorów osi prostopadłych do siebie, w ściśle określonej kolejności,
a z kolei w przypadkach typu
\(\displaystyle{ \vec{i} \cdot \vec{i} = 1}\)
zaznaczyć, że mamy mnożenie skalarne wektorów równoległych, których długości w każdym przypadku są równe 1,
a w przypadkach takich jak
\(\displaystyle{ \vec{j} \cdot \vec{k} = 0}\)
wyjaśnić, że jest to mnożenie skalarne wektorów prostopadłych.
Te słowne wyjasnienia opierają się na wzorach podanych przez użytkownika janusza47, ale można zastosować wzory:
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \left|\begin{array}{ccc} \vec{ i} & \vec{j} & \vec{k} \\ a _{x} & a _{y} & a _{z}\\ b _{x} & b _{y} & b _{z} \end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b} = a _{x} \cdot b _{x} + a _{y} \cdot b _{y} + a _{z} \cdot b _{z}}\)
\(\displaystyle{ \vec{i} = \left[ 1,0,0\right] \ \ \ \vec{j} = \left[ 0,1,0\right] \ \ \ \vec{k} = \left[ 0,0,1\right]}\)
i wtedy nic nie trzeba już wyjaśniać słownie