napisać rownanie prostej przechodzacej...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gpx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 paź 2011, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

napisać rownanie prostej przechodzacej...

Post autor: gpx »

Napisz równanie prostej, przechodzącej przez środek okręgu, o równaniu \(\displaystyle{ (x+2) ^{2} + (y+3) ^{2} =49}\), do której należy punkt \(\displaystyle{ A=(5,2)}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 18:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

napisać rownanie prostej przechodzacej...

Post autor: Lbubsazob »

To najpierw znajdź środek tego okręgu, a następnie mając dwa punkty należące do prostej, podstaw je do równania \(\displaystyle{ y=ax+b}\) i rozwiąż układ równań.
ODPOWIEDZ