1.Wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -16x - 2y +40}\) przechodzącej przez punkt P(1,2)
2.Dla jakich wartości parametru m okręgi są styczne wewnętrznie:
\(\displaystyle{ O _{1} : x ^{2} + y ^{2} -4mx +6y + 4m ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ O _{2} : x ^{2}+y ^{2} - 8x + 2y +16 = 0}\)
3. Dany jest okrąg O1 o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -2x +6y=0}\) i punkt P(-3,2). Wyznacz rownianie okregu symetrycznego do okregu O1 wzgledem punktu P
Bardzo prosze o pomoc..nie wiem jak sie za to zabrać