Parametr w wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Parametr w wektorach
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), wektory \(\displaystyle{ \vec{a} , \vec{b}}\) są prostopadłe jeżeli: \(\displaystyle{ \vec{a}= \left[ m+1, -1\right]}\), a \(\displaystyle{ \vec{b} = \left[ 2m,2\right]}\). Czy tutaj prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ X_{1} = \frac{-2- \sqrt{5} }{4}}\) i \(\displaystyle{ X_{2}= \frac{-2+ \sqrt{5} }{4}}\). Proszę aby ktoś sprawdził, jeżeli jest to źle podał prawidłowy wynik i sposób rozumowania. Pozdrawiam.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Parametr w wektorach
prawie dobrze - albo dodaj dwójki przy pierwiastkach w twojej wersji albo daj odpowiedź w postaci:
\(\displaystyle{ m= \frac{-1- \sqrt{5} }{2} \vee m= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{-1- \sqrt{5} }{2} \vee m= \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)