Sposób na wyznaczanie współrzędnych punktów
Sposób na wyznaczanie współrzędnych punktów
Chciałbym znaleźć sposób na wyznaczenie współrzędnych punktów, w których prosta jest styczna do dwóch okręgów. Mam podane współrzędne środków tych okręgów S1=(a1,b1) i S2=(a2,b2), ich promienie r1, r2 oraz odległość między środkami okręgów. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby komuś chciało się zastanowić nad rozwiązaniem tego problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Sposób na wyznaczanie współrzędnych punktów
Napisz równanie okręgu o środku w S1 i promieniu r4=2*(r1-r2) - O(S1,r4),
Napisz równanie okręgu o środku w S2 i promieniu d - O(S2,d).
Znajdź punkty K i K1 przecięcia tych okęgów.
Poprowadź proste przez punkty S1 i K (S1 i K1)
Znajdz punkt A przecięcia tej prostej z okręgiem O(S1,r1),
napisz równanie prostej równoległej przechodącej prez punkt S2,
Znajdz punkt B przecięcia tej prostej z okręgiem O(S2,r2)
(Oczywiście symetrycznie po drugiej stronie.)
Jeśli odległość środków d jest większa od sumy promieni r1+r2, to są jeszcze dwie styczne wewnętrznie. Punkty styczności możemy wylicyć biorąc okrąg pomocniczy o promieniu r4 = 2*(r1+r2) i postępując podobnie.
Napisz równanie okręgu o środku w S2 i promieniu d - O(S2,d).
Znajdź punkty K i K1 przecięcia tych okęgów.
Poprowadź proste przez punkty S1 i K (S1 i K1)
Znajdz punkt A przecięcia tej prostej z okręgiem O(S1,r1),
napisz równanie prostej równoległej przechodącej prez punkt S2,
Znajdz punkt B przecięcia tej prostej z okręgiem O(S2,r2)
(Oczywiście symetrycznie po drugiej stronie.)
Jeśli odległość środków d jest większa od sumy promieni r1+r2, to są jeszcze dwie styczne wewnętrznie. Punkty styczności możemy wylicyć biorąc okrąg pomocniczy o promieniu r4 = 2*(r1+r2) i postępując podobnie.
Sposób na wyznaczanie współrzędnych punktów
Już się biorę za wyznaczanie po kolei tych wszystkich parametrów... Jeszcze raz dziękuję...