Kąt między wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ebt25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 sty 2007, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Kąt między wektorami

Post autor: ebt25 »

Jaki jest kont między wektorami: a = [√3, 1] oraz b= [√3, 3]?

z góry dzięki.
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

Kąt między wektorami

Post autor: bartholdy »

\(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{a}|\cdot |\vec{b}|} = \frac{a_x\cdot b_x + a_y\cdot b_y}{\sqrt{a_x^2+a_y^2}\cdot \sqrt{b_x^2+b_y^2}} = \frac{\sqrt{3}}{2}\\
= 30^\circ}\)
ODPOWIEDZ