1) Rozważmy wektor \(\displaystyle{ \vec{A} = 3\vec{x} + \vec{y} + 2\vec{z}}\) .
a) Jaką postać ma wektor leżący na płaszczyźnie \(\displaystyle{ xy}\) prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \vec{A}}\) ?
2.) Teraz mam taki dowód i wiem o co chodzi, tylko nie wiem jak to zapisać :
a.2) Wykazać, że \(\displaystyle{ \vec{x} \cdot \vec{x} = \vec{y} \cdot \vec{y} = \vec{z} \cdot \vec{z} = 1}\)
Wektory . iloczyn skalarny
Wektory . iloczyn skalarny
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 10:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wektory . iloczyn skalarny
A jaki masz problem w tym zadaniu?
Rozumiem, że zakładamy, że: \(\displaystyle{ \vec{x}=[1, 0, 0],\ \vec{y}=[0,1,0],\ \vec{z}=[0,0,1]}\).
Wtedy w a) korzystasz z warunku na prostopadłość (iloczyn skalarny).
W b) mnożysz po prostu skalarnie te wektory.
Cała filozofia.
Rozumiem, że zakładamy, że: \(\displaystyle{ \vec{x}=[1, 0, 0],\ \vec{y}=[0,1,0],\ \vec{z}=[0,0,1]}\).
Wtedy w a) korzystasz z warunku na prostopadłość (iloczyn skalarny).
W b) mnożysz po prostu skalarnie te wektory.
Cała filozofia.