równanie sfery
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubań
równanie sfery
Napisz równanie sfery:
a) o środku w \(\displaystyle{ x^{0} =\left(0,1,2,3,4\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=4}\)
b) której średnica jest odcinek \(\displaystyle{ d=\left( x^{1} , x^{2} \right)}\) , gdzie \(\displaystyle{ x^{1} = \left(1,2,3,\,\ldots\,,n\right) ,\ x^{2} = \left(2,3,4,\,\ldots\,,n+1\right)}\)
a) o środku w \(\displaystyle{ x^{0} =\left(0,1,2,3,4\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=4}\)
b) której średnica jest odcinek \(\displaystyle{ d=\left( x^{1} , x^{2} \right)}\) , gdzie \(\displaystyle{ x^{1} = \left(1,2,3,\,\ldots\,,n\right) ,\ x^{2} = \left(2,3,4,\,\ldots\,,n+1\right)}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 20:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę bardziej starannie przepisywać treść zadania. Poprawiłem zgodnie z informacjami podanymi później.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę bardziej starannie przepisywać treść zadania. Poprawiłem zgodnie z informacjami podanymi później.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równanie sfery
Powyższy zapis sugeruje, że należy znaleźć równanie hipersfery pięciowymiarowej, ze względu na liczbę współrzędnych punktu \(\displaystyle{ x^0}\). Jednakże następujący dalej zapisgwiazdeczka1989 pisze:Napisz równanie sfery:
a) o środku w \(\displaystyle{ x^{0} =\left(0,1,2,3,4\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=4}\)
sugeruje umieszczenie tych punktów w przestrzeni \(\displaystyle{ n}\)-wymiarowej. Sprecyzuj treść zadania. Dobrze byłoby też podać definicję sfery, jaką się posługujecie.gwiazdeczka1989 pisze:której średnica jest odcinek \(\displaystyle{ d=\left( x^{1} , x^{2} \right)}\) , gdzie \(\displaystyle{ x^{1} = \left(1,2,3,\,\ldots\,,n\right) ,\ x^{2} = \left(2,3,4,\,\ldots\,,n+1\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubań
równanie sfery
Mój błąd zle napisałam to do r=4 to jest jeden przykład a drugi zaczyna się napisz równanie sfery której średnica jest odcinek
Sferę punktów \(\displaystyle{ x^{0}}\) nazywamy zbiór punktów x których odległość punktu od środka jest zawsze równa r w przestrzeni z metryką euklidesową
Sferę punktów \(\displaystyle{ x^{0}}\) nazywamy zbiór punktów x których odległość punktu od środka jest zawsze równa r w przestrzeni z metryką euklidesową
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubań
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równanie sfery
Należy skorzystać z pierwszego wzoru znajdującego się na stronie, tuż pod tytyłem definicja hiperkuli. Zauważ że dla przestrzeni dwuwymiarowej wzór ten przyjmuje postać równania okręgu, dla przestrzeni trójwymiarowej - równania sfery. Wzór zawierający pięć zmiennych jest równaniem określającym hipersferę będącą brzegiem hiperkuli pięciowymiarowej. W szkole średniej znajduje się równanie okręgu o środku znajdującym się w określonym punkcie. Tutaj zagadnienie jest podobne. Wykonaj zadanie samodzielnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 16:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bolesławiec
równanie sfery
Witam, czy moglabym prosic o wyjasnienie symbolu ,,x" w rowaniu sfery (podanej na wikipedii), bo nie wiem skad wziela sie literka.