wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gwiazdeczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: gwiazdeczka1989 »

Wyznacz iloczyny skalarne wektorów
\(\displaystyle{ a=[2,0,1,-1]}\) i \(\displaystyle{ b=[1,-1,2,3]}\)
\(\displaystyle{ c=[1,1,1,\,\ldots\,,1]}\) i \(\displaystyle{ d=[1,-1,1,\,\ldots\,,1]}\)
I znajdz kat miedzy tymi wektorami
jak ktos to umie rozwiazac byłabym wdzieczna
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 20:01 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: klamry [latex][/latex]
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: Lider Artur »

Jak definiujemy iloczyn skalarny?
gwiazdeczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: gwiazdeczka1989 »

zebym to wiedziała , to bym tu tego nie umieszczała
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: Lider Artur »

Iloczyn skalarny wektorów \(\displaystyle{ a=(a_1,...,a_n)}\) i \(\displaystyle{ b=(b_1,...,b_n)}\) (w przestrzeni n- wymiarowej):
\(\displaystyle{ a \cdot b = \sum_{i=1}^n~a_i b_i = a_1 b_1 + \dots + a_n b_n,}\).
gwiazdeczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: gwiazdeczka1989 »

to jest rozwiazanie , czy mam podstawic do wzoru ?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: Lider Artur »

podstawić do tego wzoru
gwiazdeczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: gwiazdeczka1989 »

acha rozumiem , no dzieki za pomoc-- 22 paź 2011, o 17:33 --a jeszcze chciałabym żeby znalezc kąt między tymi wektorami
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: Lider Artur »

Kąt między dwoma wektorami wyliczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ \theta = \mathrm{arccos}\; \frac{a \cdot b}{|a| |b|}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ |a| |b|}\) długośći wektorów a i b
gwiazdeczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 21 paź 2011, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

wyznacz iloczyny skalarne wektorów

Post autor: gwiazdeczka1989 »

dzieki
ODPOWIEDZ