Muszę sparametryzować taki okrąg jak na obrazku. Jednak z kątem takim jak jest zaznaczony na obrazku, czyli taka parametryzacja to nie to o co chodzi:
\(\displaystyle{ x=R\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=R+R\cos \alpha}\)
Proszę o pomoc.
Parametryzacja okręgu
Parametryzacja okręgu
No nie jest zbytnio ok. Jaki jest środek tego okręgu? Jaki promień? Zapisz matematycznie równanie tego okręgu
Parametryzacja okręgu
Piszemy równanie okręgu: \(\displaystyle{ x^2+(y-1)^2=1}\) czyli \(\displaystyle{ x^2+y^2=2y.}\) Wprowadzamy współrzędne "biegunowe":
\(\displaystyle{ x=r\sin\alpha,\quad y=r\cos\alpha}\)
Wstawiając do równania kartezjańskiego dostaniemy \(\displaystyle{ r^2=2r\cos\alpha.}\) Zakładając \(\displaystyle{ r>0}\) mamy więc \(\displaystyle{ r=2\cos\alpha}\). TO jest równanie okręgu we współrzędnych biegunowych. Sęk w tym, że promień wodzący zmienia się, jeśli współrzędne biegunowe wprowadzimy tak jak rysujesz. Lepiej wprowadzić biegun w punkcie \(\displaystyle{ (0,1)}\).
\(\displaystyle{ x=r\sin\alpha,\quad y=r\cos\alpha}\)
Wstawiając do równania kartezjańskiego dostaniemy \(\displaystyle{ r^2=2r\cos\alpha.}\) Zakładając \(\displaystyle{ r>0}\) mamy więc \(\displaystyle{ r=2\cos\alpha}\). TO jest równanie okręgu we współrzędnych biegunowych. Sęk w tym, że promień wodzący zmienia się, jeśli współrzędne biegunowe wprowadzimy tak jak rysujesz. Lepiej wprowadzić biegun w punkcie \(\displaystyle{ (0,1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 23:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
Parametryzacja okręgu
To znaczy potrzebuje konkretnie parametryzacji, gdy okrąg położony jest tak jak na rysunku i kąt się zmienia od \(\displaystyle{ -\pi/2}\) do \(\displaystyle{ \pi/2}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, o 21:57 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \pi
Powód: Poprawa wiadomości. \pi