Odleglosc punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Odleglosc punktu

Post autor: setch »

Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x}\) znajdz punkt, ktorego odleglosc od punktu o wspolrzednych \(\displaystyle{ (4;3)}\) wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Odleglosc punktu

Post autor: Lorek »

Dowolny punkt tej prostej ma współrzędne \(\displaystyle{ (x;2x)}\), odległość tego punktu od punktu \(\displaystyle{ (4;3)}\) wynosi
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-4)^2+(2x-3)^2}}\)
a skoro ma być równa \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
to wystarczy rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-4)^2+(2x-3)^2}=\sqrt{5}}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Odleglosc punktu

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ B = ( x_{o}, y_{o} ) \,\,}\) ; punkt ten musi spełniać równanie prostej: \(\displaystyle{ \,\, y_{o} = 2 x_{o}}\)
odległość między punktami A i B: \(\displaystyle{ \sqrt{(x_{o} - 4 )^{2} + (y_{0} - 3 )^{2}} = \sqrt{5}}\).

i rozwiąż układ - ( 2, 4).
ODPOWIEDZ