jak narysować taką płaszczyznę ?
\(\displaystyle{ x-2y+3z=0}\)
proszę o jakieś wskazówki i o rysunek bym mógł zobaczyć jak to wygląda
i jak znaleźć jakiś punkt należący do tej płaszczyzny ?
narysowac płaszczyznę,punkt należący do płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
narysowac płaszczyznę,punkt należący do płaszczyzny
Możesz podstawić cokolwiek za \(\displaystyle{ y,z}\) i sprawdzić ile wtedy jest równy \(\displaystyle{ x}\). Na przykład jeśli \(\displaystyle{ y=0,z=0}\) to \(\displaystyle{ x=0}\). Jeśli \(\displaystyle{ y=0,z=1}\), to \(\displaystyle{ x=-3}\). Jeśli \(\displaystyle{ y=1,z=0}\) to \(\displaystyle{ x=2}\). Czyli mamy trzy punkty: \(\displaystyle{ (0,0,0),(-3,0,1),(2,1,0)}\), a to już wystarczy do określenia jak wygląda ta płaszczyzna.
Q.
Q.