równanie okręgu stycznego do osi układu wspolrzednych
- nitro22
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
równanie okręgu stycznego do osi układu wspolrzednych
Proszę o pomoc w napisaniu rownania okregu o promieniu 3 stycznego do obu osi ukladu wspolrzednych. Wiem, że bedą cztery mozliwości i można to zrobić niewykonujac zadnych dzialan. Prosiłbym jednak o stworzenie działania, ktore umozliwi mi otrzymanie prawidlowych wyników.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie okręgu stycznego do osi układu wspolrzednych
Ponieważ okrąg ma być styczny do obu osi układu współrzędnych, więc współrzędne jego środka muszą być równe lub muszą być liczbami przeciwnymi, czyli \(\displaystyle{ S=(a,a)}\) lub \(\displaystyle{ S=(a,-a)}\)
Współrzędne punktów styczności to \(\displaystyle{ A=(a,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,a)}\)
Wystarczy policzyć:
\(\displaystyle{ |AS|=3}\) lub \(\displaystyle{ |BS|=3}\)
Współrzędne punktów styczności to \(\displaystyle{ A=(a,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,a)}\)
Wystarczy policzyć:
\(\displaystyle{ |AS|=3}\) lub \(\displaystyle{ |BS|=3}\)