Graficzny obraz macierzy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pitomski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 5 cze 2011, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 3 razy

Graficzny obraz macierzy

Post autor: pitomski »

Mam pytanie : jak odróżnić prosta w przestrzeni od plaszczyzny?
Płaszczyzna ma przecież wzór:
\(\displaystyle{ A _{x}+ B_{y}+ C_{z}+D=0}\)
a prosta np:
\(\displaystyle{ 3x+5y-2z=3}\)

No to jak sie przeniesie D na prawo, to wyjdzie to samo.
Chciałbym chociaż trochę skumać te macierze
Z powazaniem PIT
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 20:14 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Graficzny obraz macierzy

Post autor: »

pitomski pisze:Płaszczyzna ma przecież wzór:
\(\displaystyle{ A _{x}+ B_{y}+ C_{z}+D=0}\)
a prosta np:
\(\displaystyle{ 3x+5y-2z=3}\)
To drugie równanie również jest równaniem płaszczyzny. Prostej w przestrzeni nie da się opisać jednym równaniem liniowym.

Q.
ODPOWIEDZ