Dowodzenie oparte na wektorach.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Dowodzenie oparte na wektorach.

Post autor: Disnejx86 »

Na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) obrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ X i Y}\). Okazało się, że \(\displaystyle{ \vec{XC} = \vec{AY}}\) . Wykaż, że czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest trapezem.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Dowodzenie oparte na wektorach.

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ \vec{XC} + \vec{CY} + \vec{YA} + \vec{AX} =0}\)
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Dowodzenie oparte na wektorach.

Post autor: Disnejx86 »

No i co to daje?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Dowodzenie oparte na wektorach.

Post autor: mat_61 »

Korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \vec{XC} = \vec{AY}}\) wykaż, że wektory (a więc także i proste w których te wektory się zawierają) \(\displaystyle{ \vec{CY}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{AX}}\) są równoległe.
ODPOWIEDZ