Dane są trzy wektory:
\(\displaystyle{ a=[5,-6,1]}\)
\(\displaystyle{ b=[-4,3,1]}\)
\(\displaystyle{ c=[1,2,-3]}\)
Znaleźć wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 3a^{2} -2ab+bc-2c ^{2}}\)
Bardzo, bardzo proszę o pomoc!!
Iloczyn skalarny i wektory
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rokitno
- Podziękował: 1 raz
Iloczyn skalarny i wektory
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 20:03 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] .
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Iloczyn skalarny i wektory
\(\displaystyle{ a^2=25+36+1=62, ab=-20-18+1=-37,bc=-4+6-3=-1,c^2=1+4+9=14}\)
Czyli to o co pytasz: \(\displaystyle{ 3 \cdot 62-2 \cdot (-37)+(-1)-2 \cdot 14=186+74-1-28=231}\)
Czyli to o co pytasz: \(\displaystyle{ 3 \cdot 62-2 \cdot (-37)+(-1)-2 \cdot 14=186+74-1-28=231}\)