Witam, proszę o pomoc w 3 zdaniach.
1.Kąt między wektorami wyrażony w stopniach dla \(\displaystyle{ \vec{a}(2,2,1)}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}(0,0,2)}\) to:
a) 62
b) 52
c) 32
d) 22
Znam wzór że \(\displaystyle{ \vec{a} \circ \vec{b} = |\vec{a}| \cdot |\vec{b}| \cdot \cos \sphericalangle (\vec{a},\vec{b})}\) jednak żadna z odpowiedzi mi nie pasuje.
2. Długość wektora a to 8,36 wektora b to 2,56. Wektory tworzą kąt 137 stopni, zatem długość iloczynu wektorowego jest równa:
a) 21,40
b) 18,60
c) 16,92
d) 14,6
Nie znam zależności łączącej iloczyn wektorowy z cosinusem lub ogólnie kątem, dlatego nie potrafię dojść do tej niewiadomej.
3. Jaka jest długość iloczynu wektorowego dwóch wektorów o tych samych długościach a, prostopadłych do siebie.
4. I jeszcze pytanie ostatnie. Kiedy na podstawie długości dwóch wektorów obliczę iloczyn wektorowy. A w poleceniu mam sprawdzić wynik licząc poszczególne iloczyny skalarne, to jaka zależność łączy te iloczyny?
Wektory - kąt i zależności.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Wektory - kąt i zależności.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 23:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Wektory - kąt i zależności.
1.
Faktycznie, żadna z odpowiedzi nie pasuje. Wychodzi \(\displaystyle{ \cos \sphericalangle (\vec{a}, \vec{b}) = \frac{1}{3}}\).
Faktycznie, żadna z odpowiedzi nie pasuje. Wychodzi \(\displaystyle{ \cos \sphericalangle (\vec{a}, \vec{b}) = \frac{1}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wektory - kąt i zależności.
\(\displaystyle{ |\vec{a} \times \vec{b}| = |\vec{a}| \cdot |\vec{b}| \cdot \sin \sphericalangle (\vec{a},\vec{b})}\)denshul pisze: 2. (...)
Nie znam zależności łączącej iloczyn wektorowy z cosinusem lub ogólnie kątem, dlatego nie potrafię dojść do tej niewiadomej.
3. Jaka jest długość iloczynu wektorowego dwóch wektorów o tych samych długościach a, prostopadłych do siebie.