Do pojemnika w kształcie walca o średnicy 10 cm nalano wody i wrzucono do niego 30 metalowych kulek, każda o promieniu 1 cm. Kulki całkowicie zanurzyły się w wodzie. O Ile cm podniósł się poziom wody?
NO i w sumie nie wiem nawet jak zaczac bo nie mam wysokości...
Niezatrudne zadanie z walcem i kilkoma kulami
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
Niezatrudne zadanie z walcem i kilkoma kulami
\(\displaystyle{ V_c = 30\cdot \frac{4}{3}\pi}\) - suma objętości kulek.
\(\displaystyle{ \pi (\frac{d}{2})^2\cdot h = V_c\\
h = \frac{4V_c}{\pi d^2} = \frac{8}{5} cm}\)
\(\displaystyle{ \pi (\frac{d}{2})^2\cdot h = V_c\\
h = \frac{4V_c}{\pi d^2} = \frac{8}{5} cm}\)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2007, o 22:06 przez bartholdy, łącznie zmieniany 2 razy.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Niezatrudne zadanie z walcem i kilkoma kulami
Wyobraz sobie ze walec jest nieskonczenie wysoki.
\(\displaystyle{ V=\pi r^2\cdot h}\)
V - objetosc kulek
r - promien walca
h- wysokosc o jaka podniosl sie poziom wody
\(\displaystyle{ V=\pi r^2\cdot h}\)
V - objetosc kulek
r - promien walca
h- wysokosc o jaka podniosl sie poziom wody
Ostatnio zmieniony 18 sty 2007, o 20:57 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 sty 2007, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 2 razy
Niezatrudne zadanie z walcem i kilkoma kulami
Dzięki chłopaki za pomoc.
Jednak dla sprawdzenia prosil bym kogos o przedstawienie obliczen, po podtawieniu do wzoru setch'a bo robilem jego sposobem
Jednak dla sprawdzenia prosil bym kogos o przedstawienie obliczen, po podtawieniu do wzoru setch'a bo robilem jego sposobem
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
Niezatrudne zadanie z walcem i kilkoma kulami
setch
Średnica walca jest \(\displaystyle{ 10cm}\), więc promień \(\displaystyle{ 5}\) dlatego \(\displaystyle{ V = \pi (\frac{10}{2})^2\cdot h}\).
Średnica walca jest \(\displaystyle{ 10cm}\), więc promień \(\displaystyle{ 5}\) dlatego \(\displaystyle{ V = \pi (\frac{10}{2})^2\cdot h}\).