Kąt między wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Kąt między wektorami

Post autor: wiskitki »

Trzeba obliczyć kąt między wektorami: \(\displaystyle{ a=[-5,12,0],b=[2,1,2]}\). Wyszło mi \(\displaystyle{ \alpha=\arccos \left(\frac{22}{3\sqrt{269}}\right)}\). Dziwny wynik, proszę o sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 11:32 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kąt między wektorami

Post autor: mat_61 »

Rzeczywiście dziwny. Napisz swoje obliczenia.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Kąt między wektorami

Post autor: wiskitki »

\(\displaystyle{ \text{korzystam ze wzoru}: \ a\circ b=|a| \cdot |b| \cdot \cos \alpha \\ a=[-5,12,10] \\ b=[2,1,1] \\ |a|=\sqrt{(-5)^2+12^2+10^2}=\sqrt{25+144+100}=\sqrt{269} \\ |b|=\sqrt{2^2+1^2+2^2}=\sqrt{9}=3 \\ a\circ b=-10+12+20=22 \\ \cos\alpha= \frac{a\circ b}{|a||b|}= \frac{22}{3\sqrt{269} } \\ \alpha=\arccos \left( \frac{22}{3\sqrt{269} }\right)}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Kąt między wektorami

Post autor: mat_61 »

Masz inne wektory a i b w obydwu postach.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Kąt między wektorami

Post autor: wiskitki »

Niewątpliwie. Czasem trzeba założyć temat na forum żeby się przekonać o takich rzeczach Kąt był taki jak podałem w pierwszym poście, a więc normalny wynik wyszedł.
ODPOWIEDZ