Oblicz wektor C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Oblicz wektor C

Post autor: HeMiK666 »

Zadanko z wektorów, którego totalnie nie rozumiem:
Jeżeli \(\displaystyle{ A + B + C = 0}\) i \(\displaystyle{ A = 2i + 3j + 4k}\) oraz \(\displaystyle{ B = 5i + 6j + 7k}\), to jaki jest wektor \(\displaystyle{ C}\)?
Jaka jest wartość bezwzględna wektora C?
Jaki kąt z osią x tworzy wektor C?

Prosiłbym na razie o wyjaśnienie do części pierwszej zadania
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 22:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Oblicz wektor C

Post autor: Kamil Wyrobek »

\(\displaystyle{ i,j,k}\) to wersory. Czyli:

\(\displaystyle{ A=[2,3,4]}\)
\(\displaystyle{ B=[5,6,7]}\)

A wektor C musi sprawić by zamknąć trójkąt utworzony przez wektory \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\)
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Oblicz wektor C

Post autor: HeMiK666 »

\(\displaystyle{ C = -7i - 9j - 11k}\)?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Oblicz wektor C

Post autor: Crizz »

Na razie OK.
HeMiK666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 mar 2011, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Haumea

Oblicz wektor C

Post autor: HeMiK666 »

I właśnie dalej też nie mam pojęcia co i jak...
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Oblicz wektor C

Post autor: Crizz »

Nie ma czegoś takiego, jak wartość bezwzględna wektora. Być może chodzi o długość wektora: ... 5.9B.C4.87

Co do kąta, to możesz skorzystać np. z iloczynu skalarnego z wektorem \(\displaystyle{ [1,0,0]}\). Przypomnij sobie, jakie są dwa wzory na iloczyn skalarny.
ODPOWIEDZ