\(\displaystyle{ D(R) = \det\left[\begin{array}{ccc} 1 & p_x & p_y \\ 1 & q_x & q_y \\ 1 & r_x & r_y \end{array}\right]}\)
pozwala rozstrzygnąć, po której stronie prostej \(\displaystyle{ l}\) lezy punkt \(\displaystyle{ R}\).znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 12:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
Na płaszczyźnie dane są punkty \(\displaystyle{ P = (p_x; p_y), Q = (q_x; q_y)}\) i \(\displaystyle{ R = (r_x; r_y)}\). Niech \(\displaystyle{ l}\) będzie prostą wyznaczoną przez punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Udowodnij, że znak wyznacznika
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 20:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
To łatwe: równanie \(\displaystyle{ D(R)=0}\) określa prostą \(\displaystyle{ \ell}\) zakładając, że \(\displaystyle{ R}\) jest dowolnym punktem tej prostej. Więc znak wyznacznika to zwrot nierówności postaci \(\displaystyle{ Ax+By+C\ge 0}\) (lub \(\displaystyle{ \le 0}\)), co oczywiście określa położenie punktu po jednej ze stron prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 12:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
Dziękuję za odpowiedz, jednak chodzi o przypadek kiedy R nie lezy na prostej $l$ tylko po jednej lub drugiej stronie tej prostej
znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
Może nie napisałem super precyzyjnie, ale dodatniość tego wyznacznika oznacza leżenie punktu po jednej stronie prostej, a ujemność - po drugiej. Zerowanie się - leżenie na prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 12:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
znak wyznacznika a położenie punktu względem prostej
W sytuacji jak w poprzednim moim zadaniu: udowodnij, ze \(\displaystyle{ \frac12 \cdot |D(r)|}\) jest równe
polu trojkata o wierzcholkach w punktach p, q i r.
polu trojkata o wierzcholkach w punktach p, q i r.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 11:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .