1)Punkt P dzieli odcinek MN w stosunku \(\displaystyle{ 3 : 2}\) licząc od punktu M. Oblicz współrzędne punktu N wiedząc, że \(\displaystyle{ M=(4,-2) i P=(1,4)}\)
i mam jeszcze jedno do tego podobne:
2)Punkt P dzieli odcinek AB w stosunku \(\displaystyle{ 3 : 5}\) licząc od punktu A. Oblicz współrzędne punktu P wiedząc że \(\displaystyle{ A=(2,-3) i B=(6,5)}\)
Punkt dzielący odcinek
Punkt dzielący odcinek
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 22:35 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Punkt dzielący odcinek
narysuj punkty P i M w układzie współrzędnych. Dorysuj trójkąt prostokątny. Znamy jego długości przyprostokątnych. Można tez zobaczyć, że przeciwprostokątna PM powstałego trójkąta prostokątnego wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\). (Wynika to stąd, że odcinek został podzielony w stosunku 3:2, a więc na pięć jednostek, z czego trzy należą do dłuższego odcinka). Można zobaczyć też drugi trójkąt prostokątny, wychodzący z wierzchołka P 'w góre' układu. Z podobieństwa trójkątów wynika zależność:
\(\displaystyle{ \frac{PM}{PN} = \frac{3}{x}}\)
3 - to długość przyprostokątnej leżącej na osi x.
Analogicznie - druga przyprostokątna. Odmierzamy wyniki na obu osiach od punktu P i odczytujemy współrzędne punktu N.
Pozdrawiam:)
\(\displaystyle{ \frac{PM}{PN} = \frac{3}{x}}\)
3 - to długość przyprostokątnej leżącej na osi x.
Analogicznie - druga przyprostokątna. Odmierzamy wyniki na obu osiach od punktu P i odczytujemy współrzędne punktu N.
Pozdrawiam:)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Punkt dzielący odcinek
Wskazówka:
1)współrzędne punktu podziału P:
\(\displaystyle{ x_{P}=x_{M}+ \frac{3}{5} \left( x_{N}-x_{M}\right) \\ \\
y_{P}=y_{M}+ \frac{3}{5} \left( y_{N}-y_{M}\right)}\)
1)współrzędne punktu podziału P:
\(\displaystyle{ x_{P}=x_{M}+ \frac{3}{5} \left( x_{N}-x_{M}\right) \\ \\
y_{P}=y_{M}+ \frac{3}{5} \left( y_{N}-y_{M}\right)}\)