Obliczanie równania kierunkowego, boków w trójkącie..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Obliczanie równania kierunkowego, boków w trójkącie..

Post autor: Disnejx86 »

1. Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku \(\displaystyle{ 3x - y -3 = 0, 2x + y - 7 = 0}\) oraz punkt przecięcia się jego przekątnych \(\displaystyle{ P = (2,8)}\). Znajdź równania prostych zawierających pozostałe boki tego równoległoboku.

2. Znajdź równania prostych zawierających boki trójkąta ABC, znając współrzędne jednego wierzchołka \(\displaystyle{ A = (2,3)}\) i równania dwóch prostych zawierających wysokości tego trójkąta \(\displaystyle{ p: x - 2y = 0 , \ m: x + y - 6 = 0}\)

Proszę o dokładne rozpisanie ocb. Doszedłem w 1) do wyznaczenia punktu \(\displaystyle{ D= (2,13)}\), ale nie wiem co dalej. To samo w zad. 2 gdzie mam 3 równania w postaci kierunkowej 3 wysokości trójkąta.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2011, o 16:27 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie równania kierunkowego, boków w trójkącie..

Post autor: anna_ »

1.
podobne zadanie:
136341.htm
ODPOWIEDZ