interpretacja geometryczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dragon7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 paź 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

interpretacja geometryczna

Post autor: dragon7 »

jaka jest interpretacja geometryczna zbioru \(\displaystyle{ B= \left\{ \left( x,y \right) \in R^2: y^2+xy-2x^2<0 \right\}}\)
chodzi głównie o rozłożenie \(\displaystyle{ y^2+xy-2x^2<0}\) do prostszej postaci lub podpowiedź jak to zaznaczyć geometrycznie
Ostatnio zmieniony 1 paź 2011, o 11:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{ \}
miodzio1988

interpretacja geometryczna

Post autor: miodzio1988 »

zadna znana. Najlepiej zastosuj od razu wzory skroconego mnozenia
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

interpretacja geometryczna

Post autor: Lider Artur »

od razu to chyba nie tak łatwo
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

interpretacja geometryczna

Post autor: chlorofil »

\(\displaystyle{ y^2+xy-2x^2 = y^2 - xy + 2xy - 2x^2 = y(y-x) + 2x(y-x) = (y+2x)(y-x)}\) i po krzyku - wystarczy narysować dwie proste i zaznczyć odpowiednie 2 obszary między nimi na podstawie siatki znaków (4 przypadki).
ODPOWIEDZ