Dane sa wierzcholki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Goplana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszo

Dane sa wierzcholki

Post autor: Goplana »

Dane sa wierzcholki o wspolrzednychA=(-4,3) i c=(4,-1) trójkąta ABC oblicz współrzedne 3 wierzchołka tego trójkąta wiedzac ze jego środkowe przecinaja sie w punkcie S=(-1,-2)

Obliczylem ze srodek odcinka ac ma wspolrzedne (0,1) , prosta odcinka s i srodka ac ma rownanie y=3x+1
Za ewentualna pomoc w wyjasnieniu jak zrobic te zadanie dalej serdecznie dziekuje.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Dane sa wierzcholki

Post autor: Mistrz »

Zrobiłeś już ponad połowę tego zadania. Wykorzystaj teraz fakt, że środek ciężkości trójkąta (czyli punkt przecięcia jego środkowych) dzieli każdą ze środkowych w stosunku 2:1 (licząc od wierzchołka).
Goplana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszo

Dane sa wierzcholki

Post autor: Goplana »

Czyli wspolrzedne boku b to (-3,-8)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Dane sa wierzcholki

Post autor: alfgordon »

tak
ODPOWIEDZ