Okrąg opisany na kwadracie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: lusieq »

\(\displaystyle{ A=(2,1)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,2)}\) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspólrzędne srodka okręgu opisanego na tym kwadracie.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 21:57 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: alfgordon »

znajdź pozostałe wierzchołki, równania przekątnych i porównaj je
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: lusieq »

jak je porównac?
miodzio1988

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: miodzio1988 »

a te rownania przekatnych wyznaczylas?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: alfgordon »

rozwiązujesz układ równań z dwoma równaniami prostych i otrzymasz punkt.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: lusieq »

rownania przekątnych wyszły mi takie:
\(\displaystyle{ y=3x-10}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2}x+4}\)

i teraz robie uklad rownan i x i y ktore wyjdą są tym punktem tak?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: alfgordon »

tak, tylko masz źle wyznaczone równania przekątnych
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: lusieq »

zle? hymm... a jak powinno byc? Wyznaczylam wspólczynnik a potem b. A moze mam zle punkty C i D wyznaczone.

Pomozesz?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: alfgordon »

a jakie punkty Ci wyszły?
Miały wyjść: \(\displaystyle{ (1,3),(3,4)}\)
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: lusieq »

Nie, ja 'poszlam' w dol z tymi punktami.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Okrąg opisany na kwadracie

Post autor: alfgordon »

to i tak mi druga inaczej wyszła:
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3} +\frac{5}{3}}\)
ODPOWIEDZ