Równanie prostej, czy mam dobrze?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dawid_ozog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 lis 2009, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-bie
Podziękował: 1 raz

Równanie prostej, czy mam dobrze?

Post autor: dawid_ozog »

Witam, mam treść zadania:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x+2)^{2}+ (y+3)^{2}=49}\) do której należy punk \(\displaystyle{ A=(5, 2)}\)

Następnie wyznaczyłem środek, wyszło mi \(\displaystyle{ S=(-2, -3)}\), następnie zrobiłem układ współrzędnych by uzyskać tą prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ S i A}\), podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ y=ax+b}\) Wyszło mi, że \(\displaystyle{ a= \frac{5}{7} b=- \frac{26}{7}}\), wieć wzór prostej powininen wyjść \(\displaystyle{ y= \frac{5}{7}x- \frac{26}{7}}\). Myślałem że jest dobrze, ale w odpowiedziach jest inaczej, czy powiecie mi gdzie popełniłem błąd?
W odpowiedziach pisze, że miało wyjść: \(\displaystyle{ 5x-7y-11=0}\)

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:35 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
szw1710

Równanie prostej, czy mam dobrze?

Post autor: szw1710 »

Odpowiedź \(\displaystyle{ 5x-7y-11=0}\) jest poprawna. Sprawdź rachunki, gdzieś masz prosty błąd.
ODPOWIEDZ