Geometria na płaszczyznie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Geometria na płaszczyznie

Post autor: lusieq »

Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki: \(\displaystyle{ x^{2} - 6x + y^{2} \le 0}\) i \(\displaystyle{ y\ge \frac{1}{2}x -1}\)

Pomocy
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 19:59 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj emotikon w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Geometria na płaszczyznie

Post autor: miki999 »

1. zależność sprowadzamy do koła.
2. to obszar nad prostą.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Geometria na płaszczyznie

Post autor: lusieq »

Czyli jak?
sprowadzamy do wzoru \(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y-b)^{2}}\) i \(\displaystyle{ Ax+Ay+C}\)?
bo glownie z tym mam problem
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 20:05 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Geometria na płaszczyznie

Post autor: miki999 »

Tego drugiego nie musisz przekształcać, bo potrafisz ten obszar naszkicować.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Geometria na płaszczyznie

Post autor: lusieq »

A pomozesz mi przeksztalcic ten pierwszy? bo mam z tym problem;(

-- 26 wrz 2011, o 20:56 --

a jednak sie udalo:D
\(\displaystyle{ r=3 , \ S=(3,0)}\)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Geometria na płaszczyznie

Post autor: kropka+ »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ x ^{2}-6x=(x-3) ^{2}-9}\)
ODPOWIEDZ