Trójkąt wpisany w okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

Trójkąt prostokątny ABX, gdzie \(\displaystyle{ A=(5, - \sqrt{7}+1)}\) i \(\displaystyle{ B=(-1, \sqrt{7}+1)}\), jest wpisany w okrag \(\displaystyle{ (x-2)^{2}+(y-1)^{2}=16}\). Wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka tego trójkąta. Ile jest punktów X spełniających warunki zadania?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 20:56 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: alfgordon »

bok \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą okręgu, więc istnieje nieskończenie wiele punktów \(\displaystyle{ X}\)
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

No własnie tez tak myslalam ale w odpowiedziech pisze ze sa dwa rozwiazania. A jakis pomysł co do wyznaczenia współrzędniej trzeciego wierzchołka?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: alfgordon »

Albo źle obliczyłem albo jest zła treść...jeżeli jednak jest tak jak napisałem wyżej to każdy punkt należący do okręgu jest dobry
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

Sprawdziłam, AB jest średnicą tego okręgu.
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

W odpowiedz jest tak: \(\displaystyle{ x=(-1, 1- \sqrt{7} ) \ lub \ x=(5, 1+ \sqrt{7} )}\), 2 rozwiązania

-- 21 wrz 2011, o 21:15 --

Pewnie zapomnieli podac ze ten trojkat bedzie równoramienny... Juz nie pierwszy raz spotykam sie z błedem w tej ksiązce...
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 22:26 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Klamry LaTeXa to [latex][/latex], a nie [tax][/tax].
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: alfgordon »

być może masz jeszcze podane pole trójkąta...
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

Napisz równanie stycznych do okregu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x+1=0}\) , które poprowadzono z punktu A=(6,1)-- 21 wrz 2011, o 21:22 --
alfgordon pisze:być może masz jeszcze podane pole trójkąta...
Podane jest tyle co napisałam..;/
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: alfgordon »

262917.htm#p4778644
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

Tylko mam problem z zamianą na ogólną postać rownania okręgu... Pomożesz?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x+1=0}\)

\(\displaystyle{ (x-2)^2 +y^2 =3}\)
lusieq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 19:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: lusieq »

promień \(\displaystyle{ = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ S=(2,0)}\)

i co dalej?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 22:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ