twierdzenia sin lub cos i z jednokladności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
resuscytacja1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2011, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz

twierdzenia sin lub cos i z jednokladności

Post autor: resuscytacja1993 »

Nie wiem czy do dobry dział ale potrzebuje pomocy w kilku zadaniach do sprawdzianu licze na pomoc

1. Oblicz dł.przyprostokątnych równolegloboku, jeśli boki mają \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\), a kat ostry ma miare \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)

2. w trojkacie ABC dane są \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle \alpha A\right|= 80}\) , \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle \beta \right|= 40}\) . Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \(\displaystyle{ 12cm}\). Oblicz długość boku \(\displaystyle{ AB}\)

3.dana jest prosta \(\displaystyle{ y=2x-3}\). Wyznacz równanie prostej w jednokładności o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i skali \(\displaystyle{ s=-\frac{1}{2}}\)

4.Dany jest wzór funkcji \(\displaystyle{ y=x-\frac{2}{x}}\).Wyznacz równanie funkcji która jest obrazem danej funkcji w jednokładności o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i skali \(\displaystyle{ s=-1}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 16:25 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

twierdzenia sin lub cos i z jednokladności

Post autor: anna_ »

1. W równoległoboku nie ma przyprostokątnych.
ODPOWIEDZ