wektor prostopadły i równoległy do wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fliper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 lut 2011, o 01:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

wektor prostopadły i równoległy do wektora

Post autor: fliper »

mamy wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=(1,2,3)}\). Mam do niego znalezc dowolny wektor równoległy i prostopadły:
równoległy: \(\displaystyle{ \vec{c}=(a\cdot 1,a\cdot 2,a\cdot 3)}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to dowolna stała
prostopadły: tworzymy równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ x+2y+3z=0}\) i podztawiamy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) dowolne stałe np.
\(\displaystyle{ x=2 \\
y=3 \\
2+6+3z=0 \\
3z=-8 \\
z=-\frac{8}{3}}\)

jest prostopadły

dobrze to rozwiązałem?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 11:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wektor prostopadły i równoległy do wektora

Post autor: lukasz1804 »

Pamiętaj, że \(\displaystyle{ a\ne 0}\) oraz że liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) nie mogą być równocześnie zerami. Poza tym rozumowanie poprawne.
fliper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 lut 2011, o 01:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

wektor prostopadły i równoległy do wektora

Post autor: fliper »

dzięki
ODPOWIEDZ