Symetryczny punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
askas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 30 maja 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy

Symetryczny punkt

Post autor: askas »

Znajdź punkt B symetryczny do punktu A (2,4,3) względem prostej
\(\displaystyle{ l: x=3t, y=5t-7, z=2t+2}\)
szw1710

Symetryczny punkt

Post autor: szw1710 »

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez A i prostopadłej do naszej prostej \(\displaystyle{ \ell}\). Teraz znajdź punkt wspólny prostej \(\displaystyle{ \ell}\) i tej płaszczyzny, powiedzmy O. Skorzystaj z definicji symetrii: \(\displaystyle{ \vex{OA}=\vex{A'O}.}\) Co jest wektorem prostopadłym do szukanej płaszczyzny?
askas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 30 maja 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy

Symetryczny punkt

Post autor: askas »

Wektor kierunkowy prostej. Dalej nie wiem...Mam punkt O i \(\displaystyle{ \left| OA\right|}\). Co teraz?
szw1710

Symetryczny punkt

Post autor: szw1710 »

Skorzystaj z rachunku wektorowego (w poprzednim poście nie napisałem strzałek): \(\displaystyle{ \vec{OA}=\vec{A'O}}\). Przepraszam za niedomówienie.
askas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 30 maja 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy

Symetryczny punkt

Post autor: askas »

Bardzo dziękuję, nie znałam tej własności! Wyszło
ODPOWIEDZ