Równanie prostej
Równanie prostej
Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez punkt przecięcia prostych:
\(\displaystyle{ l_{1}: \frac{x-1}{2} = \frac{y+2}{-1}= \frac{z}{3}}\)
\(\displaystyle{ l_{2}: \frac{x+1}{1} = \frac{y+11}{2}= \frac{z+1}{1}}\)
Bardziej chodzi mi o drugą część. Jak znaleźć punkt przecięcia między tymi prostymi?
\(\displaystyle{ l_{1}: \frac{x-1}{2} = \frac{y+2}{-1}= \frac{z}{3}}\)
\(\displaystyle{ l_{2}: \frac{x+1}{1} = \frac{y+11}{2}= \frac{z+1}{1}}\)
Bardziej chodzi mi o drugą część. Jak znaleźć punkt przecięcia między tymi prostymi?
Równanie prostej
Porównaj je, znajdź wartości parametrów, dla których punkty obu prostych pokryją się.
Równanie prostej
Oba równania parametryczne. W jednym parametr nazwij \(\displaystyle{ s}\), a w drugim \(\displaystyle{ t}\). Teraz porównaj współrzędne punktów obu prostych: \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ x}\) itp.
Równanie prostej
No tak, ale wtedy wyjdą jakby dwa punkty...Tzn, kiedy tak przyrównam, to wyjdzie jakieś s i jakieś t i po wstawieniu otrzymam wspomniane dwa punkty..
Równanie prostej
\(\displaystyle{ x=2t+1, y=-t-2, z=3t}\)
\(\displaystyle{ x=s-1, y=2s-11, z=s-1}\)
Jak przyrównuje do siebie x,y,z, to wyjdzie, że \(\displaystyle{ t=0, s=1}\)
\(\displaystyle{ x=s-1, y=2s-11, z=s-1}\)
Jak przyrównuje do siebie x,y,z, to wyjdzie, że \(\displaystyle{ t=0, s=1}\)