Witam, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zadaniu. Siedze nad nim, przeglądam wzory i nic nie umie wykombinować, o to zadanie:
Zad. 1
Wyznacz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ (x-6)^{2} + (y-2)^{2}=4}\), które przechodżą przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1, -3)}\)
Wyznaczania równania - Styczne do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: J-bie
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznaczania równania - Styczne do okręgu
Ogólna postać równania stycznej to
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Ponieważ styczna ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1, -3)}\), więc współrzędne tego punktu muszą spełniać to równanie, czyli
\(\displaystyle{ -3=a \cdot (-1)+b}\)
stąd
\(\displaystyle{ b = a-3}\)
zatem styczna jest postaci:
\(\displaystyle{ y=ax+a-3}\)
Podstaw to do równania okręgu, policz deltę i przyrównaj ją do zera
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Ponieważ styczna ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1, -3)}\), więc współrzędne tego punktu muszą spełniać to równanie, czyli
\(\displaystyle{ -3=a \cdot (-1)+b}\)
stąd
\(\displaystyle{ b = a-3}\)
zatem styczna jest postaci:
\(\displaystyle{ y=ax+a-3}\)
Podstaw to do równania okręgu, policz deltę i przyrównaj ją do zera