promień koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

promień koła

Post autor: tommassi »

musze policzyć promień koła wpisanego w trójkąt równoramienny o podst a i wys h.???
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

promień koła

Post autor: juzef »

Tak, musisz.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

promień koła

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{r}{h - r} = \frac{\frac{a}{2}}{k}}\)

\(\displaystyle{ k^{2} = h^{2} + (\frac{a}{2})^{2}}\)
ODPOWIEDZ