Wytłumaczcie mi chociaż jak zacząć to zadanie.
Są punkty \(\displaystyle{ A (-1, -1, 0)}\) i \(\displaystyle{ B (1, 0, 1)}\). wyznacz na osi \(\displaystyle{ OX}\) taki punkt \(\displaystyle{ C}\), żeby pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) wynosiło \(\displaystyle{ 1}\)
-- 15 wrz 2011, o 22:46 --
Skoro na osi \(\displaystyle{ OX}\) to wiadomo ze w wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) będzie\(\displaystyle{ (0,y,z)}\) Tylko jaki jest wzór na pole trójkąta w układzie \(\displaystyle{ x,y,z}\)?
Podaj wierzchołek C trójtąta wiedząc ze pole wynosi 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 13:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 1 raz
Podaj wierzchołek C trójtąta wiedząc ze pole wynosi 1.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 22:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Podaj wierzchołek C trójtąta wiedząc ze pole wynosi 1.
\(\displaystyle{ C=(x,0,0)\\
S_{ABC}=\frac{1}{2}\left| \vec{CA}\times\vec{CB}\right|}\)
S_{ABC}=\frac{1}{2}\left| \vec{CA}\times\vec{CB}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 13:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 1 raz
Podaj wierzchołek C trójtąta wiedząc ze pole wynosi 1.
A dlaczego akurat \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\) są \(\displaystyle{ 0}\)?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 22:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 13:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 1 raz
Podaj wierzchołek C trójtąta wiedząc ze pole wynosi 1.
octahedron pisze:Bo punkt jest na osi \(\displaystyle{ OX}\)
A już kumam, dziękuję bardzo;)