Wektory
- Puzon
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
Wektory
\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
narysuj kwadrat o boku jeden, wybierz bok, który nazwiemy podstawą, zaznacz w kwadracie przekątną z prawego dolnego wierzchołka (czyli z prawego końca podstawy) do lewego górnego wierzchołka,
z prawego końca podstawy przedłuż ją o 1 w prawo, wtedy
wektor u to przekątna a przedłużenie podstawy to wektor v i kąt między nimi to 90+45=135 stopni
zaznacz u-v czyli od końca u - po lewej na górze- odłóż wektor -v - równolegle do podstawy jednostkę w lewo i połącz z prawym końcem podstawy, otrzymasz odcinek o długości
\(\displaystyle{ \sqrt{2^2+1^2}=\sqrt{5}}\)
narysuj kwadrat o boku jeden, wybierz bok, który nazwiemy podstawą, zaznacz w kwadracie przekątną z prawego dolnego wierzchołka (czyli z prawego końca podstawy) do lewego górnego wierzchołka,
z prawego końca podstawy przedłuż ją o 1 w prawo, wtedy
wektor u to przekątna a przedłużenie podstawy to wektor v i kąt między nimi to 90+45=135 stopni
zaznacz u-v czyli od końca u - po lewej na górze- odłóż wektor -v - równolegle do podstawy jednostkę w lewo i połącz z prawym końcem podstawy, otrzymasz odcinek o długości
\(\displaystyle{ \sqrt{2^2+1^2}=\sqrt{5}}\)