rachunek wektorowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

rachunek wektorowy

Post autor: agn »

może mi ktoś wytłumaczyc dlaczego wychodzi \(\displaystyle{ 3}\)?

Wiedząc, że
\(\displaystyle{ \left| \vec{a} \right| =1 \\
\left| \vec{b} \right| = 2}\)

kąt miedzy wektorami

\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\)

obliczyć \(\displaystyle{ ( \vec{a} \times \vec{b}) ^{2}}\)

\(\displaystyle{ ( \vec{a} \times \vec{b}) ^{2}= ( \vec{a} \times \vec{b}) \cdot ( \vec{a} \times \vec{b})= \left| \vec{a} \times \vec{b} \right| ^{2} = \left| \left| \vec{a}\right| \cdot \left| \vec{b}\right| \sin \frac{2}{3} \pi \right| ^{2} = 3}\)
wiec dlaczego \(\displaystyle{ 3}\) ?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, o 20:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

rachunek wektorowy

Post autor: Kacperdev »

No tak... 3. Gdzie błąd.
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

rachunek wektorowy

Post autor: agn »

to jest z ksiazki przepisane nie ma błedu, dlatego sie pytam czemu taki wynik bo nie rozumiem.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

rachunek wektorowy

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \sin \frac{2}{3} \pi = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

rachunek wektorowy

Post autor: Kacperdev »

Przecież masz rachunki podane... to jest metoda rozwiązywania iloczynu wektorowego.

\(\displaystyle{ \left( \vec{a} \times \vec{b} \right)= \left| \vec{a} \right| \left| \vec{b} \right| \sin \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, o 20:21 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
agn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 3 lis 2010, o 19:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 31 razy

rachunek wektorowy

Post autor: agn »

dziekuje bardzo, bardzo Aalmond
ODPOWIEDZ