rzut prostej na płaszczyznę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
damian-m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

rzut prostej na płaszczyznę

Post autor: damian-m »

witam
czy mógłby ktoś rozwiązać to zadanie i wytłumaczyć jak należy z nim postępować?

Znaleźć rzut prostej \(\displaystyle{ l: \frac{x+1}{3}= \frac{y-4}{2}= \frac{z+2}{-1}}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) wyznaczoną przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1,2,2)}\) i prostą \(\displaystyle{ k:\right\} \begin{cases} 3x-2y+5z-1=0 \\ 2x-y+2z-2=0 \end{cases}}\)

Bardzo mi na tym zależy.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

rzut prostej na płaszczyznę

Post autor: alfgordon »

121556.htm
ODPOWIEDZ