Zasady geometrii

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pawlas00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy

Zasady geometrii

Post autor: pawlas00 »

Ogolnie mam pare zadań i nie będe ich tu wypisywał ale prosze o porady:
- jak obliczyć wzór na płaszczyznę zawierając punkt P oraz rownoległa do \(\displaystyle{ \Pi}\) (prost w postaci parametrycznej
- jak przejść z prostej wzoru krawedziowego na postać parametryczną, a jak z kanionicznej
-Odleglośc punktu od płaszczyzny/prostej
-Wektor prostopadły do wektora?
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

Zasady geometrii

Post autor: kolorowe skarpetki »

pawlas00 pisze:- jak obliczyć wzór na płaszczyznę zawierając punkt P oraz rownoległa do \(\displaystyle{ \Pi}\) (prost w postaci parametrycznej
238319.htm#p887351
pawlas00 pisze:- jak przejść z prostej wzoru krawedziowego na postać parametryczną, a jak z kanionicznej
120654.htm#p440391
pawlas00 pisze:-Odleglośc punktu od płaszczyzny/prostej
238339.htm
pawlas00 pisze:-Wektor prostopadły do wektora
Dwa wektory są do siebie prostopadłe, jeżeli ich iloczyn skalarny wynosi zero, \(\displaystyle{ \vec{v}=[x,y,z]}\),np. \(\displaystyle{ \vec{w}=[3,2,1]}\).
\(\displaystyle{ \vec{v} \circ \vec{w}=3x+2y+z=0}\)
Wektorów prostopadłych do wektora \(\displaystyle{ \vec{w}}\) jest nieskończenie wiele, ważne by ich współrzędne spełniały powyższe równanie, czyli wektorem prostopadłym do \(\displaystyle{ \vec{w}}\) jest m.in. wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[0,-1,2]}\).

Na forum jest sporo zadań dot. tej tematyki. Wystarczyło poszukać.
ODPOWIEDZ